Pages

Wednesday, May 14, 2014

Toddler activity: snorkeling Pulau Tioman



Cerita hujung minggu lepas, kami sekeluarga pergi ke Pulau tioman. Yeeee bercuti. 1st time bawa Balqis bercuti. Bukan senang nak tgk papa dia pergi bercuti. Kami bukan pergi sendiri... Tp bersama kawan- kawan yg lain yg ada sebaya Balqis. 

Tips untuk bawa anak bersama snorkel kena bawa baju dan pampers byk sikit If tak pakai baju renang la dan tak pakai pampers swimming.  Kalau pakai just bw baju  sehelai cukup sebab nanti trip snorkeling ni ada berhenti untuk makan. Budak2 mana selesa nak pakai baju basah2. 

Selalunya trip ni akan bawa snorkeling kat tepi2 pantai dulu. Kat sini penting nak bagi budak2 confident dgn air. Kalau dh selalu berenang ok kot. Nak bagi sesuai dgn lifejacket lagi dan mak pak nk sesuaikan nak pengang diaorng lagi kan.

Ok .... Byk nuh tips... Tp hakikat yer, balqis takut air juga. Hahahahha. Kat tmpt yg dlm mmg dia tak turun snorkeling la. Mak pak je yg turun ber snorkeling. Kena gilir2 .... 

Balqis duduk atas bot tgk ikan je. Jgn lupa beli roti, sambil tunggu yg lain snorkeling bole bagi ikan makan. Balqis mmg super duper seronok nampak fish. Sampai la sekarang duk ulang ayat ni " one two bagi...."  Silap ajar... Patut ye one two feeding... Hahahaha

Ok, dr sini bole tgk Balqis develope skill dia untuk confident duduk dlm air, atas bot tak muntah. Sensory motor air, pasir pantai, ombak. Verb vocab baru one two bagi, beach, moon star ( kat sini mmg nampak jelas sebab malam gelap) 


Ok... Tu je nak cerita aktiviti Balqis






2 comments:

  1. lama betul cik nina tak jumpa budak tecit nih!!!

    ReplyDelete
  2. cik nina..raya baru kita jumpa :)

    ReplyDelete

 

Blog Template by BloggerCandy.com